Damast tafelkleed

Damast tafelkleed

Een damast tafelkleed bevat een ingeweven patroon, dit patroon heeft meestal dezelfde kleur als de achtergrond. Dit klinkt misschien wat vreemd, want bij het gebruik van één en dezelfde kleur zou je toch verwachten dat het patroon dan onzichtbaar is. Dat is echter niet het geval. Er wordt namelijk op een slimme manier gebruik gemaakt van matte en glanzende kleuren bij het produceren van een damast tafelkleed.

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Hoe wordt een damast tafelkleed gemaakt?
Voor de achtergrond van een damast tafelkleed wordt een matte kleur gekozen en voor het ingeweven patroontje wordt de overeenkomstige glanzende kleur gebruikt. Op deze manier is het ingeweven patroon alleen vanuit bepaalde hoeken goed te zien. Dit ligt maar net aan de hoek waarin het licht op het tafelkleed valt. Ook bestaat er tweekleurig damast, hiervoor worden twee kleuren gebruikt met een klein kleurverschil (ton-sur-ton kleuren). Het contrast tussen deze kleuren is klein,  maar wel aanwezig. Ook bij tweekleurig damast wordt gebruik gemaakt van een matte en een glanzende kleur. Een damast tafelkleed heeft door het ingeweven patroontje een erg chique uitstraling. De tafelkleden die u in deze categorie vindt, zijn luxe tafelkleden gemaakt van een geweven stof met een afwasbare laag.

Historisch feitje:
Een damast tafelkleed is vernoemd naar de stad Damascus, dit is de hoofdstad van Syrie. Damascus was een belangrijke grote stad die deze stoffen produceerde en verhandelde. Het allereerste damastweefsel met blokpatroon is gevonden in de omgeving van Palmyra in Syrie en dateert uit de 2e eeuw. Leuk is dat nu in 2018 deze damasten tafelkleden nog steeds erg gewild zijn!